Jeroen van Luik: April doet wat hij wil

Gesloten seizoen.

De maand maart is inmiddels alweer bijna om en daarmee word er ook een einde gebracht aan het roofvisseizoen. De gesloten tijd gaat in en het is verstandig om de rovers met rust te laten zodat ze zich kunnen voortplanten. Het winterse spelletje in de vorm van bellyboaten op snoekbaars moet weer een jaar op zich wachten en langzaam maar zeker worden er plannetjes gemaakt om het aankomende karper seizoen weer vloeiend te laten verlopen. Het mooie van deze plannen is dat ze eigenlijk nooit volgens plan gaan, althans bij mij.  Alleen al door ermee bezig te zijn begint het karperhart weer sneller te kloppen en is de drang naar keiharde ‘’fluiters’’ ‘’zieke drills’’ en prachtig gebouwde schubs of mooi spiegels weer volledig aanwezig.

BFP Baits
Verticalen vanuit de bellyboat, een super leuk spelletje en een prima manier om de winter te overbruggen als je geen diehard winterkarpervisser bent zoals ik.

Pennen

Eigenlijk begint ieder karperjaar voor mij met het vissen met een pennetje. De aasperiodes zijn nog kort en het lokaliseren van vis gaat nu eenmaal een stuk vlotter met een pennetje als met het statische gebeuren. Er is niets mooiers dan één voor één de voerplekjes af te vissen die je van te voren gemaakt hebt. Meestal verraad de karper zich snel door al enkele keren tegen de lijn aan te zwemen of door het wuiven van zijn staart het pennetje zenuwachtig heen en weer laat gaan. Heb je een half uurtje geen actie ga je gewoon naar het volgende plekje en zo blijf je lekker actief bezig en zit je nooit uren naar een dobbertje te staren. Of terwijl uiterst effectief super spannend en een van de mooiste manieren om een karper te vangen. In de auto ligt inmiddels standaard mijn pen uitrusting en terwijl ik dit schrijf hoor ik eigenlijk ook aan de waterkant te zitten, ja ik ben een mietje…. Flinke bak regen een harde zuid west in mijn bakkes doen me toch nog even een paar dagen afwachten. Met beter weer in het vooruitzicht kan ik niet wachten om te beginnen! Tijdens wat betere dagen probeer ik uit het werk wat avondjes te pakken. De eerste karper van dit jaar ligt dan ook bij de eerste poging op de onthaakmat. Een grote graskarper vergist zich in de miniboilie en probeert met aan aantal explosieve spurts zich van de haak te ontdoen. Na een beetje ‘mat spartelen’ snel  maak ik snel een foto en gaat de vis terug. Graskarper is immers gigantisch stres gevoelig, vaak beschadigen ze door wild gespartel en is het dus beter om snel een ‘mat’ foto te maken, helemaal als je alleen bent.

BFP Baits
Tijdens het pennen is een graskarper zeker niet verkeerd, deze vis van ruim een meter gaf mij geweldige sport aan een lichte pen hengel.

Het eerste nachtje

Na een drukke werkweek is er toch nog ruimte voor een nachtje vissen. Samen met phillipe hebben we gekozen voor een vijver met een redelijk bestand aan vis. De week is heerlijk warm verlopen en met de hoop dat de vis wat actief geworden is hebben we het volste vertrouwen.  De vis is duidelijk geactiveerd, en zo vangen we dan ook allebei een vis in de ochtend. Nu zijn de karperkriebels helemaal aanwezig en met een flink portie vangdrang begin ik maar gelijk met wat wateren te observeren en waar het voor mij gevoel kan ook lichtjes te voeren. De eerste dagsessie eindigt in een blank en de hierop volgende dagen ziet het er qua weer niet best uit. We zitten inmiddels eind April en er is nachtvorst voorspelt. Het besluit is dan ook om te stoppen met voeren op deze plek aangezien dit een erg ondiepe zone is op een grote klei put. Eigenlijk is het kansloos om hier verder te gaan. De vis moet gewoon eerst goed los zijn hier wil ik het weer vol aanpakken, puur door het rijden aangezien het een kleine 200km heen en terug is. Dit lijkt wat overdreven maar omdat het hier erg rustig is en je er weinig tot geen karpervissers tegen komt,mag ik hier maar al te graag vertoeven.  Ohja! En wanneer de vis goed los is kun je er wilde nachten beleven in de dubbeke cijfersl hierover later meer.

BFP Baits
Ik moet nog even geduld hebben, hopelijk ben ik hier binnen enkele weken terug om prachtige karpers vangen in deze waanzinnige omgeving.
Dagje tetteren

Na drie dagen feesten en bier drinken (o.a koningsdag) besluit ik om een dagje met een paar vrienden te gaan rossen. We doen dit bij een vakantie park waar een leuke zandput ligt met veel wier en grote diepte verschillen. Als we snel een rondje met de boot doen spotten we al snel een groepje vissen die op een zandplaat aan het azen zijn. Door het heldere water zijn de vissen prachtig gekleurd en goed te bewonderen. Hier moeten we zijn! Snel pakken we alles bij elkaar en haasten we ons naar de stek. De vis kan immers zo de sector weer verlaten. De aanpak is simpel, opvallend vissen en lichtjes voeren. Snel actie zien te krijgen en de vis bezig houden, game ON ! We ploppen er snel wat hengels in en als David zijn toploodje wil bevestigen word de lijn al uit zijn handen getrokken! Binnen enkele seconden al vis. Het word nog gekker als tijdens de dril ook mijn hengel vertrekt, een volle fluiter en een prachtige spiegel probeert zich in het wier te boren.  10 minuten later en twee vissen op de mat zitten we met een big smile te genieten in het zonnetje

BFP Baits
Jeroen met een prachtige volschub spiegel

Het observeren heeft ons goed gedaan, dat dit de juiste stek is blijkt als er 15 minuten later alweer een hengel afloopt. Heerlijk ! Na een matige start van het seizoen nu lekker een dagje rossen op dit water. De wind wakkert steeds meer aan en de aanbeten komen minder snel. Toch blijft het rustig doorlopen en weten we binnen 6 uurtjes 7 vissen te vangen.  De volgende plannetjes worden weer gemaakt en met enkele weekjes is er een sessie aan de secret river gepland! Stay tuned and tight lines!

Comments

comments