Najaar – Kees van Eenennaam

Zo langzamerhand worden de bomen kaler, de dagen korter, de temperaturen lager en het weer grilliger. Dit is voor mij de mooiste periode van het jaar, de meeste wateren veranderen van mini campings in ware rustoorden. De vogels vormen weer de boventoon met hun gezang in plaats van luide beetmelders en draadloze bluetooth speakers.

We gaan terug naar de laatste dagen van september, het lage drukgebied heeft ons land bereikt en met alle gevolgen van dien, overmatig veel regen en een in verhouding redelijk hoge temperatuur. Ik besluit na het werk toch nog een nachtje mee te pikken en ben door grote drukte op de zandafgraving door te rijden naar een kanaal een paar kilometer verderop.

BFP Baits

Eenmaal daar aangekomen regende het onverminderd verder en was het zaak de spullen zo snel mogelijk op te zetten, en dus eerst moest de brolly staan zodat alles er droog onder kon staan. Twee hengels werden voorzien van een snowman 15mm Fish ’N Tutti met een 15mm sensation de andere een bodem presentatie met 2x 20 mm Fish ’N Tutti.

BFP Baits
Een prachtig bolletje voor de herfst, met veel vette en eiwitten.

De meest linkse hengel werd voorzien van een hingestiff rig met een verzwaarde 15 mm pop up. Niet veel later diende zich de eerste brasem zich al en het vertrouwen ging omhoog (als er brasem in de regio is, is er vaak ook karper) Helaas besloot het waterschap Noorderzijlvest dat het waterpeil te snel omhoog ging aan de zuidkant van het kanaal, en zette de sluis op een kier om te spuien, dit leverde een dusdanig harde stroming op dat vissen bijna onmogelijk werd ( ondanks toplood liepen de lijnen elke 30 minuten bijna wel vol met drijfvuil.)

Ik heb de hengels binnen gedraaid en nog een paar uurtjes kunnen slapen.

De week erop ben ik toch weer even gaan kijken op de zandafgraving, waar het door het inmiddels meer wisselvallige weer en dalende temperaturen steeds rustiger werd. De door mij beoogde stek was nog vrij en kon ik met volgepakte trolley die kant op lopen.

Eenmaal aangekomen was het zaak de hengels zo snel mogelijk te water laten ( dit omdat ik anders niet meer kan zien tot hoever ik kan lopen en m,n licht marker op de rand kan plaatsen) Na alles op de juiste spots gelegd te hebben met 1 hengel Snowman Fish ’N Tutti en 1 hengel single Sconutz 20 mm, ben ik de innerlijke mens maar eens gaan verzorgen met een paar heerlijke broodjes hamburger.

Snoeihard gehaakt.

Na een lekker ijskoud biertje en de traditionele droge worst ben ik de slaapzak maar ingekropen en hoopte op wat zou kunnen gaan komen. 04:20 werd ik ruw gewekt door een schreeuwende sounderbox (welke pal naast mijn hoofd stond). Waadpak aan en al wadend naar de nog steeds lopende hengel, ik pakte de hengel en voelde al snel dat de vis een aardig stuk lijn heeft kunnen nemen. Na diverse malen de diepte in te zijn gedoken kon ik toch m,n net onder een op het eerste oog redelijk kleine schub schuiven. Eenmaal aan de kant bleek de ‘’kleine schub’’ toch net iets groter dan ik had gedacht.

De vis gaat gelijk op de foto en het water weer in en de hengel wordt voorzien van vers aas. Rond 07:00 diende zich vis nummer 2 aan, deze nam net als zijn voorganger een snoeiharde run en bleef ook geruime tijd diep ( 8 à 10 mtr)

Eenmaal moegestreden kon ik ook onder deze krachtpatser het net schuiven. Een prachtig donkere schub was voor even de mijne.Na de nodige foto’s mocht dit pracht exemplaar weer haar domein weer betreden, en met een paar flinke staart slagen was ze weer uit het zicht verdwenen.

Nagenietend onder het genot van een bak hete koffie was ik Alweer bezig in m,n hoofd met de volgende sessie.

To be Continued.

Comments

comments