Dennis Willemsma: Op twee paarden wedden.

Laatste tijd krijgen steeds meer vissers door dat de karpers verschillende aas voorkeuren hebben. Dit is dan ook de reden dat ik al een aantal jaar mijn bollen mix. Over het algemeen gebruik ik een combinatie van een vismeel en een zoete bol. Sinds ik dit ben gaan doen is het mij opgevallen dat ik niet alleen meer vang maar ook een grote diversiteit aan vissen met net in loods. Een feitje: wisten jullie bijvoorbeeld dat grote spiegels een voorkeur hebben voor zoet aas?! Wanneer ik speciaal jaag op een grote spiegel is de Sweet Temptation mijn absolute eerste keus.

BFP Baits
De Sweet tempation is een van de beste zoete bollen op de markt.

Combineren

Iets wat nog minder gedaan wordt is het combineren van twee verschillende aasjes op de hair. Wanneer ik gemixt heb gevoerd viste ik eerder altijd met een van de twee boilies. Wat me opvalt is dat ik bijvoorbeeld met de vismeel ballen eerder schubs van de stek vang en wanneer ik overschakel naar zoet aas, de spiegels eerder boven water komen. Wanneer ik dus enkel zou voeren met vismeel zouden de spiegels mogelijk kunnen doortrekken. Jarenlang beviste ik een hard circuitwater. De eerste jaren viste ik er enkel met een hartige vismeel boilie. Uiteindelijk ving ik een groot deel van het bestand maar een aantal karpers ontsprongen de dans continu. Pas nadat ik overschakelde naar vismeel aas met een zoetige smaak ving ik de overige vissen. Tegenwoordig speel ik hier handig op in door altijd een mix te maken van twee aasjes. Een van mijn favoriete combinaties is de Sweet Temptation gecombineerd met de Red Sensation. De kleuren van de bollen verschillen en dat geeft onderwater een mooi contrast, vissen kunnen visueel immers prima geprikkeld worden. Daarnaast is de smaak van de twee aasjes compleet verschillend. Voor elk wat wils dus!

Sweet Temptation
Zoet en zout op één hair, een prima combinatie.

Half om half

Op de hair vis ik tegenwoordig ook regelmatig twee boilies van verschillende smaken. Van beide bollen snijd ik een kwart af zodat de twee aasjes perfect op elkaar passen. De haak die ik dan gebruik is echter wel een maatje groter, namelijk maat 4. Dit om een betere inhaking te creëren. Een kleine haak kan te weinig ruimte overhouden ten opzichte van het haakaas om goed vlees te pakken. Wanneer ik met twee keer 15 mm vis, gebruik ik het gewoon een haakmaat 6. Door twee verschillende boilies op de hair te gebruiken speel je in op de smaakvoorkeur van verschillende vissen. Het is namelijk best mogelijk dat een vis een bepaald soort boillie negeert. Niet omdat de bol niet goed is, maar puur omdat hij liever een andere smaak prefereert. Lang voorvoeren kan dit veranderen. Maar omdat we vaak niet die tijd hebben kom ik liever de vis tegemoet en schotel de vis zowel een zoete als zoute bol voor. Volgens velen is een boillie niet natuurlijk, maar hoeveel uitgezette vis weten niet beter dan dat er van deze bolletjes in het water liggen. Voor deze vissen is een boillie gewoon natuurlijk aas! En omdat ze vaak in overvloed aanwezig zijn gaan ze graag op zoek naar het lekkerste aasje. Wanneer er op jou stek verschillende smaakjes voor het grijpen liggen, wordt de kans op vangen beduidend groter!

BFP Baits
Het bewijs, een slapeloze nacht…

Succes aan de waterkant, en sla nog je slag in de herfst. voor je het weet is het alweer winter.

Tight lines.

Dennis WIllemsma,

14647204_1007947239316691_1755708399_o
Een grote spiegel in het holst van de nacht.

Comments

comments